Dieren behandelen in Mongolie

In de periode van 16 juni tot en met 15 juli heb ik een groot aantal dieren mogen behandelen op het Mongoolse platteland. Mongoliƫ heeft sinds ik hier in 2011 een jaar gewerkt heb een speciaal plekje in mijn hart. Ik ben zogezegd verliefd geworden op het land. Niet vreemd dus dat ik hier ook aan de slag wilde met de homeopathie voor dieren.

Als onderdeel van mijn scriptie ben ik hier dieren gaan behandelen. Samen met een aantal dierenartsen ben ik bij herders met zieke dieren op bezoek geweest en deze behandeld.

De basis van de behandelingen lag in de protocollen die ik van te voren geschreven heb. Op basis van een inventarisatie van de meest voorkomende klachten heb ik een elftal middelen uitgezocht. Deze middelen representeren de klachten die het meest genoemd werden. Te denken valt aan hoesten, diarree, spier- en gewrichtsproblemen, ontstekingen enz. Aan de hand van het protocol kon ik makkelijk de mensen uitleggen, hoe, wanneer en welke middelen ze in moesten zetten.

Deze elf middelen gaven mij een kader waar ik mee kon werken. Aan de ene kant was dit erg makkelijk, helemaal omdat de anamneses kort waren en ik vooral goed moest kijken naar de symptomen. Bij een beperkt aantal middelen is het dus makkelijker om daarin een keuze te maken. Natuurlijk liep ik ook tegen gevallen aan waarbij andere middelen wellicht beter gepast hadden. Maar dat is nu eenmaal niet anders. Voor de volgende keer is dus wel zaak om deze middelen bij me te hebben.

Homeopathie op het Mongoolse platteland